środa, 16 września 2015

Przepis na biszkopt + wskazówki i porady

Oto on, król wypieków, podstawowy przepis z przygotowaniem krok po kroku z podręcznika dla gastronomii. Przygotowałam dla Ciebie, też zbiór najlepszych przepisów na biszkopt z moich ulubionych blogów, które sprawdziłam i polecam. Dlaczego biszkopt ? Tak jak napisałam to podstawa słodkich wypieków. Przygotujesz z jego udziałem pyszne torty, rolady, ciasta z galaretką i kremem. Przepisy przekazywane od pokoleń, cenne wskazówki i rady. To wszystko w jednym wpisie, aby zawsze był piękny i puszysty jak z obrazka i już nigdy nie opadł.

jak upiec biszkopt



Podstawowe składniki do przygotowania biszkoptu

  • jaja najlepiej od szczęśliwych kur ;) i świeże
  • mąka pszenna o niskim typie 400-450 a tym samym małej zawartości glutenu.
  • cukier biały
Jak widzisz to tylko 3 magiczne składniki, które masz w swojej kuchni.

Dodatkowe składniki w przepisach na biszkopt
  • proszek do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • mąka ziemniaczana
  • budyń
  • kakao
  • woda
  • olej
  • ocet
W teorii znane i opisane są 3 metody przygotowania biszkoptów.
"na zimno"
  1. jaja ubija się z cukrem i łączy z mąką
  2. żółtka ubija się z 2/3 ilości cukru, białka z 1/3 pozostałego cukru i łączy z mąką
  3. białka ubija się z cukrem, dodaje żółtka i mąkę
"na ciepło"
Jaja z cukrem ubija się na parze, schładza masę i dodaję mąkę

Pieczenie od 170 *C, pod koniec pieczenia zwiększyć 180-200*C (nigdy nie praktykowałam zwiększania temperatury.

Przepis z podręcznika na podstawy do ciast i tortów.
  • jaja 3 sztuki (150g)
  • cukier 90 g
  • mąka pszenna 90 g
  • cukier waniliowy 5 g
Widzisz te proporcje ?  Moja babcia nawet je zna, bo są powtarzane przez gospodynie i kucharki od lat. Na 1 jajko : 30 g cukru : 30 g mąki

przepis na biszkopt
Obserwuj mnie na Instagramie instagram.com/blowerka.pl

Przepis podstawowy już znasz czas na sposób przygotowania mój ulubiony nr 3
  1. Jaja najlepiej w temperaturze pokojowej, ale takich z lodówki też zdarzało mi się użyć. Oddziel białka od żółtek. Żółtka osobno na talerzyku, białka w wysokim naczyniu.
  2. Białka ubij na sztywna pianę przy pomocy miksera na najwyższych obrotach, cukier dodaj stopniowo pod koniec ubijania. Cukier utrwala pianę, powinien całkowicie się rozpuścić i tworzyć szklistą i słodką masę z pianą.
  3. Do masy najlepiej delikatnie łyżką lub łopatką wmieszaj po jednym żółtku. (to mój sekret, mieszam tylko ręcznie, biszkopt jest puszysty, bo już nie rozbijam mechanicznie trwałej piany)
  4. Do masy jajeczno-cukrowej dodaj partiami przesianą mąkę, polecam ręczny przesiewak, kupisz go w każdym markecie. Mieszaj jak wyżej delikatnie i ręcznie.
  5. Przełóż ciasto do przygotowanej formy. Ile gospodyń tyle teorii i praktyk, może być wysmarowana, posypana lub wyłożona papierem.
  6. Nagrzej piekarnik i piecz w temp od 170 *C do 180*C, możesz zwiększyć pod koniec. Czas pieczenia zwykle od 20 do 40 minut,  średnio ok.30 minut. Zależy od ilości użytych składników i wysokości formy.
  7. Nigdy nie otwieraj drzwiczek piekarnika w trakcie oraz gwałtownie zaraz po skończonym czasie pieczenia. Ja stopniowo je uchylam. 1-2 minuty daję biszkoptowi na odparowanie nadmiaru wilgoci, zdejmuje obręcz i studzę biszkopt na kratce piekarnika.
Dlaczego biszkopt opada (tak jak mój ze zdjęcia lekko opadł, bo za szybko go wyciągnęłam z piekarnika)
  • słabo ubita piana z białek
  • pośpiech lub brak wprawy
  • temperatura, czas pieczenia  i studzenie
Tak naprawdę przyczyn może być wiele, nawet doświadczonym zdarza się popełnić błąd, dlatego nigdy się nie poddawaj. 
Bonus mam dla Ciebie przepisy innych blogerek i ich cenne rady, masz swoje, pisz śmiało.