Ciasto balowe z kajmakiem
Ekstremalnie słodkie, kremowe i rozpływające się w ustach.
Zdecydowanie nadaje się na różnego rodzaju imprezy, święta i bale.
To połączenie puszystego biszkoptu, domowego kremu budyniowego, kajmaku czyli masy krówkowej oraz kruchych i słonych krakersów, a także bitej śmietany i czekolady.
Po prostu musisz spróbować.
Przepis z bloga przystole.blox.pl
Biszkopt
(foremka mała kwadratowa o wymiarach 24 cm x 24 cm)
Biszkopt
Krem budyniowy
Biszkopt
Krem budyniowy
Herbatniki lub krakersy
Masa kajmakowa
Herbatniki lub krakersy
Bita śmietana
Czekolada
Zdecydowanie nadaje się na różnego rodzaju imprezy, święta i bale.
To połączenie puszystego biszkoptu, domowego kremu budyniowego, kajmaku czyli masy krówkowej oraz kruchych i słonych krakersów, a także bitej śmietany i czekolady.
Po prostu musisz spróbować.
Przepis z bloga przystole.blox.pl
Biszkopt
(foremka mała kwadratowa o wymiarach 24 cm x 24 cm)
- 4 jaja
- 1/2 szklanki mąki pszennej (tortowa)
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywną pianę pod koniec dodać cukier i dalej ubijać do rozpuszczenia i uzyskania sztywnej masy. Następnie do masy dodać po jednym żółtku i mieszać najlepiej ręcznie lub mikserem na najwolniejszych obrotach. Czas na przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i gotowe.
Ciasto przełożyć do wcześniej przygotowanej formy i wstawić do nagrzanego piekarnika 175-180 *C, piecz 30-35 minut. Więcej o idealnym biszkopcie tutaj.
Po wystudzeniu przekrój biszkopt na dwie równe części i nasącz wodą z cytryną (wg uznania).
Krem domowy budyniowy
- 4 żółtka
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 szklanki mleka (500 ml)
- 2 duże łyżki mąki ziemniaczanej
- 250 g masła lub dobrej margaryny do kremów
Mleko zagotuj w garnuszku, trochę zostaw do rozrobienia masy żółtkowej, którą wymieszaj z cukrem i mąką. Ugotuj jak budyń uważaj, żeby się nie przypalił. Kiedy już przestygnie dodaj masę po jednej łyżce do utartego masła. Uwaga ! taka masa lubi się zważyć, kiedy wystąpi różnica temperatur. Dlatego masło musi być w temperaturze pokojowej. Gotowy krem podziel na dwie części i posmaruj biszkopt. Na dole masz przepis złożenia ciasta.
Bita śmietana
- 500 ml śmietanki kremówki 30-36 %
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1/3 szklanki wody
Żelatynę rozpuść w 1/3 szklanki wody (ja robię to w mikrofalówce 20-30 sekund). Wystudź i zacznij ubijać śmietanę na sztywno, pod koniec dodaj cukier puder i cienkim strumieniem żelatynę.
Dodatkowo :
- duża paczka krakersów lub herbatników
- puszka kajmaku/masy krówkowej (podgrzej i zmiksuj, łatwiej będzie Ci rozprowadzić taką masę na krakersach lub herbatnikach)
- czekolada do dekoracji
Złożenie :
Biszkopt
Krem budyniowy
Biszkopt
Krem budyniowy
Herbatniki lub krakersy
Masa kajmakowa
Herbatniki lub krakersy
Bita śmietana
Czekolada