Ciastka owsiane z bakaliami "pieguski"
Uwielbiam ciastka i czekoladę, a kiedy mam ochotę na małe "Conieco" jak mawiał Kubuś Puchatek, to je robię i piekę.To naprawdę bardzo proste w przygotowaniu ciastka z płatkami owsianymi, czekoladą i bakaliami. Ciastka są bardzo kruche i smaczne przypominają trochę te znane pieguski z bakaliami. Bardzo dobrze smakują i wyglądają same, ale jeśli chcesz możesz polać je jeszcze czekoladą. Takie ciastka to doskonała przekąska na śniadanie, podwieczorek, a także możesz je zabrać do pracy czy szkoły.
Przepis na ok.30 ciastek
(2 duże blachy z wyposażenia piekarnika)
Przepis na ok.30 ciastek
(2 duże blachy z wyposażenia piekarnika)
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka płatków owsianych (użyłam górskich)
- 200 g masła lub margaryny
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g bakalii (ja dałam proporcjonalnie słonecznik, orzeszki ziemne i rodzynki)
- 50 g czekolady gorzkiej lub deserowej czyli 1/2 tabliczki
- 1/2 szklanki cukru
Wszystkie składniki umieść w misce i dokładnie połącz, możesz to też zrobić w malakserze.
Orzechy i rodzynki dodatkowo posiekałam, czekoladę pokrój w małe kosteczki lub części.
Ciasto nabieraj łyżką, formuj kulki i rozgniataj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciastka piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180* przez 15-20 min jeśli grubsze spokojnie możesz przedłużyć czas pieczenia o 3-5 minut.