Mini pączki, racuszki z serka waniliowego
O tym przepisie mówiła mi już kiedyś koleżanka, ale brakowało mi odwagi oraz chęci żeby go wypróbować. Jakie było moje zdziwienie kiedy obejrzałam filmik na blogu ugotowani.tv, że to tak łatwo i szybko oraz wystarczy tylko 5 składników i 5 minut. Musiałam spróbować, pączuszki są delikatne i puszyste, można użyć dowolnego serka homogenizowanego i bez oporów się nimi objadać :). Przecież wiadomo, że jak coś jest małe to zawiera mało kcal. Takie pączuszki są idealną przekąską nie tylko na tłusty czwartek.
Przepis na 35-40 mini pączuszków z bloga czekolada-utkane.pl, przepis z filmikiem ugotowani.pl
Do miski wbij jaja, dodaj cukier i za pomocą trzepaczki lub widelca/łyżki roztrzep. Następnie dodaj serek i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Połącz do uzyskania jednolitej kleistej masy.
W tym czasie rozgrzej olej, może to być rondel, garnek, a nawet głęboka patelnia.
Nabierz odrobinę ciasta na łyżeczkę i sprawdź czy olej jest już wystarczająco rozgrzany, optymalna temperatura to 180 *C, średni ogień.
Zamocz łyżeczkę całkowicie w tłuszczu i nabieraj małe porcje ciasta, możesz sobie pomóc także drugą łyżeczką. Każdy pączek może nie będzie idealnie wyglądać, ale zapewniam Cię, że smakować już tak. Smaż z obu stron na rumiany kolor ok. 1 minutę, pączuszki są tak lekkie, że prawie same obracają się na drugą stronę. Wyjmuj łyżką cedzakową na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem.
Przepis na 35-40 mini pączuszków z bloga czekolada-utkane.pl, przepis z filmikiem ugotowani.pl
- 400 g serka homogenizowanego smak waniliowy (duży kubek kupisz w Biedronce)
- 4 jajka
- 1 i 1/2 łyżki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 300 g mąki pszennej
1 l oleju rzepakowego do smażenia
Do miski wbij jaja, dodaj cukier i za pomocą trzepaczki lub widelca/łyżki roztrzep. Następnie dodaj serek i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Połącz do uzyskania jednolitej kleistej masy.
W tym czasie rozgrzej olej, może to być rondel, garnek, a nawet głęboka patelnia.
Nabierz odrobinę ciasta na łyżeczkę i sprawdź czy olej jest już wystarczająco rozgrzany, optymalna temperatura to 180 *C, średni ogień.
Zamocz łyżeczkę całkowicie w tłuszczu i nabieraj małe porcje ciasta, możesz sobie pomóc także drugą łyżeczką. Każdy pączek może nie będzie idealnie wyglądać, ale zapewniam Cię, że smakować już tak. Smaż z obu stron na rumiany kolor ok. 1 minutę, pączuszki są tak lekkie, że prawie same obracają się na drugą stronę. Wyjmuj łyżką cedzakową na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem.