poniedziałek, 7 marca 2016

Ciasto W-Z jak z cukierni

To jedno z najpopularniejszych ciast, mocno czekoladowe z bitą śmietaną oraz charakterystycznym kleksem. Znane i lubiane w ofercie każdej cukierni, zaś przepis przekazywany jest z pokolenia na pokolenie i nie wymaga udoskonaleń. Bardzo łatwo i szybko przygotujesz je w swoim domu samodzielnie.
Dlaczego ,,wuzetka" ?
,,Teorie są dwie. Według jednej, nazwa ciasta wiąże się z warszawską trasą W-Z, w pobliżu której znajdowała się cukiernia serwująca ten wspaniały wypiek. Druga koncepcja mówi o tym, że nazwa ciastka pochodzi od skrótu WZK – wypiek z kremem'' źródło.
ciasto wuzetka

Przepis z małymi modyfikacjami z bloga kuchniadoroty.pl

Ciasto kakaowe (mała blacha 24 cm x 24 cm) lub tortownica

  • 3/4 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 szklanka cukru
  • 4 łyżki kakao
Wszystkie składniki umieść w rondelku i podgrzej do połączenia się składników, a następnie ostudź (przygotowanie podobne do ciasta Murzynek dlatego takie dobre :))

  • 5 jaj
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Ubić na sztywno białka jaj ze szczyptą soli, pod koniec dodać cukier i ubijać do rozpuszczenia cukru. Następnie już ręcznie bez robota, dodać do masy żółtka oraz ostudzoną masę czekoladową delikatnie mieszając. Kolejno dodaj przesiane mąki z proszkiem i sodą wszystko połącz do uzyskania jednolitego ciasta. Przełóż do wysmarowanej lub wyłożonej papierem formy i piecz w nagrzanym piekarniku do 175 *C przez 35-40 minut.

Wystudzone ciasto przekrój na dwie równe części i nasącz naparem z herbaty, kawy lub wody z cytryną. Dodatkowo możesz posmarować dolny biszkopt konfiturą w ulubionym smaku i na nią wyłożyć ubitą śmietanę.

Bita śmietana do ciast i tortów

  • 500 ml śmietany 30 % lub 36 %
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 1/3 szklanki gorącej wody
Schłodzoną śmietanę ubij na sztywno i pod koniec ubijania dodaj cukier puder oraz wystudzoną żelatynę. Wyłożyć na wcześniej nasączone ciasto i przykryć drugim blatem ciasta.

Polewa czekoladowa
  • 100 g czekolady czyli tabliczkę rozpuść w kąpieli wodnej 
(garnek z wodą postaw na kuchni i ogrzewaj do wrzenia, na nim umieść najlepiej metalową miskę do której wrzucisz połamaną tabliczkę czekolady. Aby polewa była bardziej płynna dodaj łyżkę masła i łyżkę mleka lub słodkiej śmietanki, konsystencję możesz regulować właśnie tymi dwoma składnikami.)

Dodatkowo kleksy z bitej śmietany


ciasto czekoladowe z bitą śmietaną

Lubicie ten słodki klasyk ?