Ciasto z soku "Kubuś"
Proste, szybkie, zaskakująco smaczne oraz idealne dla dzieci i dorosłych takie jest to ciasto.
Kiedy pierwszy raz o nim usłyszałam, byłam zaskoczona i ciekawa jak może smakować budyń z soku marchewkowego ? Moje obawy szybko minęły już od pierwszego kawałka, to przecież delikatny biszkopt, orzeźwiająca masa i kremowa bita śmietana, to musi smakować i dodatkowo jak ładnie wygląda. Gorąco zachęcam Was do wypróbowania tego przepisu, może na dzień dziecka lub inną uroczystość.
Biszkopt na małą blachę 24 cm x 24 cm
Tak przygotowane ciasto przełóż do wcześniej przygotowanej formy.
Włóż do wcześniej nagrzanego piekarnika 170-175* i piecz przez 20-25 minut.
Po wyjęciu i ostudzeniu nasącz biszkopt wodą z cytryną.
Inne przepisy na biszkopt, ten pochodzi z bloga ilovebake.pl tam też inny przepis na Ciasto Kubuś.
Masa z soku przecierowego
Bita śmietana do ciast i tortów
Kiedy pierwszy raz o nim usłyszałam, byłam zaskoczona i ciekawa jak może smakować budyń z soku marchewkowego ? Moje obawy szybko minęły już od pierwszego kawałka, to przecież delikatny biszkopt, orzeźwiająca masa i kremowa bita śmietana, to musi smakować i dodatkowo jak ładnie wygląda. Gorąco zachęcam Was do wypróbowania tego przepisu, może na dzień dziecka lub inną uroczystość.
Biszkopt na małą blachę 24 cm x 24 cm
- 4 jaja
- 1/2 szklanki cukru
- 1/3 szklanki mąki pszennej tortowej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
Tak przygotowane ciasto przełóż do wcześniej przygotowanej formy.
Włóż do wcześniej nagrzanego piekarnika 170-175* i piecz przez 20-25 minut.
Po wyjęciu i ostudzeniu nasącz biszkopt wodą z cytryną.
Inne przepisy na biszkopt, ten pochodzi z bloga ilovebake.pl tam też inny przepis na Ciasto Kubuś.
- 700 ml soku marchewkowego u mnie marchew-brzoskwinia-jabłko (duża butelka ma 900 ml)
- 2 budynie śmietankowe w proszku na 0,5 l mleka
500 ml soku przelać do rondelka i zagotować. W 200 ml rozprowadzić budynie bez cukru, nie trzeba dosładzać, sok jest słodki. Ugotować jak budyń, przestudzić i jeszcze ciepły wyłożyć na biszkopt. Odłożyć do przestudzenia i dopiero wtedy przygotować bitą śmietanę.
Bita śmietana do ciast i tortów
- 500 ml śmietany 30 % lub 36 %
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 1/3 szklanki gorącej wody